WAN Port Activation License for Balance One reduced bandwidth from 300 to 200 instead to increase it to 400 as advertised


#1

We recently purchased the WAN Port Activation License for Balance One.

It states that in addition to Define LAN 1-3 to WAN 3-5 it will allow the router throughput of the Balance One / Balance One Core to be changed to 400Mbps if this license is activated.
Well, my performance went actually reduced from 300Mbps to less than 200Mbps!!
I rebooted the unit and no change.

The balance one is connected to a 1Gbps fiber and a 200Mbps Cable modem. I double checked that the speed test is always on the fiber WAN

Please advice


#2

Just curious, you are connecting 1Gbps + 200Mbps WAN link to the Balance Core ? This is definitely under sizing. Are you setting up the device just for testing purpose ?

Back to your issue:

  1. May i know what tools is use for the performance test ?
  2. You mention the performance is reduce from 300Mbps to 200Mbps, do you mean you only get 300Mbps prior to the WAN Port Activation ?
  3. What Operating system use for the performance test ?
  4. May i know the QOS feature is turn on when you perform the performance test ?

#3

Just curious, you are connecting 1Gbps + 200Mbps WAN link to the Balance Core ? This is definitely under sizing. Are you setting up the device just for testing purpose ?

No. The WAN is also connected to a system that utilizes the full 1Gbps in special times

  1. I used Speedtest (Before and after the Peplink)
    2 950Mbps before the Pelink, 200Mbps to 5 different servers located to 5ms away (The system is in Silicon Valley)
  2. OS X
  3. none (all off)

#4

First of all i would like to clarify that Balance One router throughput is 600Mbps (Without WAN Port Activation) and router throughput will be changed to 400Mbps when WAN Activation License (BPL-ONE-LC-5WAN) is activated. Detail info, please refer to the URL below.

For your case, this is very weird that you only get 300Mbps for the performance test. Please open a support ticket here for support team to check.


#5

I’m getting only 200Mbps

How do I de-active this?

When I order this feature, I ordered meanly because I wanted to get 400Mbps (2X of what I have now)


#6

Please open a support ticket for support team to check.

https://contact.peplink.com/secure/create-support-ticket.html


#7

How do I de-activate the feature?


#8

You can’t deactivate it as a normal user. Peplink Support team should be able to help and can likely deactivate it using a remote assistance session. Log a ticket,


#9

If I only active 2 WAN ports, can I have back the high speed? Or we need to deactivate the license?